inapoi acasa mai departe

Lex :1, 2, 3, 4

Anonymous

Tentatia e mare. Sa joci un bridge pe Yahoo si sa te cheme "tzeapa". Sa faci o tabla si sa te prezinti "Prodigy". Nu mai vorbesc de listele de discutii in care apari ca "Pacala si Tandala" sau "Lucifer". Imaginatia e a fiecaruia si poti vedea in Internet toata gama, de la nume foarte interesante si expresive la ternul "anon123". Reteaua iti da aceasta posibilitate de a fi... mai multi. Uneori sunt simple jocuri, alteori e prudenta de a nu amesteca numele tau cu divertismente nu tocmai bine privite in afacerile tale si de cele mai multe e ori dorinta de scoate in relief o anumita parte a personalitatii tale sau, pur si simplu, de a fi altcineva decit rutinata prezenta cotidiana.

Din punct de vedere lege nu exista probleme. Este perfect legal de a-ti proteja viata privata. Din aceasta cauza majoritatea furnizorilor de servicii de Internet au adoptat o politica laxa si, in formularul de inscriere, exista diverse posibilitati de porecle pe care sa le porti numele real puntand fi protejat astfel incit doar furnizorul sa-l stie. De ce sa-l stie totusi ? Foarte simplu. Ca sa te poata trage la raspundere daca in spatele "jocului" au fost intentii criminale. Nimeni nu poate sti daca tu nu vrei sa te ascunzi doar pentru a profera amenintari sau injurii.

Dar exista si servicii care nu-si iau aceasta prevedere. Nascute din dorinta de a internationaliza e-mail-ul si de a-l face gratuit, aceste servicii se dovedesc un bun paravan pentru o serie de indivizi care confunda, voit sau nu, o lista de discutii sau un grup de news cu un spatiu destinat violentelor de limbaj. Cei care au frecventat SCR stiu despre ce vorbesc. Apararea contra acestora devine ineficienta atita timp cit e inutil sa scrii furnizorului. Eliminarea va fi urmata de inscriere sub un alt nume in urmatoarele cinci minute.

Exista filtre si exista moderatori. Anumite grupuri de discutii conditioneaza primirea de trimiterea unui CV si doar dupa studierea acestuia va fi acceptat noul venit. Se poate bloca in filtru un intreg domeniu si, numai dupa o discutie din care sa reiasa bunele intentii, sa fie complicat filtrul prin primirea unuia al carui domeniu a fost exclus.

Este preferabil sa iti complici munca pentru a da satisfactie unui om onest decit sa ignori posibilitatile de filtrare si sa te vezi pus in situatia de a ramine fara oameni de calitate pe lista ta.

Cato Cenzorul

Cuprins

inapoi

acasa

mai departe