inapoi

acasa

mai departe

"Tribuna invatamantului On Line"(II)
un raspuns asteptat la o realitate in permanenta schimbare

De ce acum
  • Pentru ca mai devreme nu s-a putut. Chiar daca istoria Internet-ului incepe in zorii lui 1957,  in Romania cuvantul "Internet" a fost cunoscut abia dupa 1990. Primitivismul inzestrarilor si al educatiei tehnologice, precum si duzina de prejudecati mostenite de la un regim pentru care Occidentul era "dusmanul omului" au facut, probabil, ca aceasta noua dimensiune in care va trai omul secolului viitor sa fie mai greu de prezentat, de inteles si de asumat.
  • Pentru ca a avem de-a  face cu o alta criza, alaturi de cea morala, politica, institutionala, general-umana: criza tehnologic-informationala. Ea isi gaseste, astfel, una din explicatii, fiind posibila in regimul in care proasta functionare a unuia din "organe" afecteaza intregul. Unul din rezultatele crizei tehnologic-informationale a fost acela ca Ministerul Educatiei Nationale s-a conectat la Internet in 1998.
  • Pentru ca in mediul rural inca exista scoli in care "apa curenta e un vis"; "gazul metan - o aspiratie!"; "canalizarea - o gluma"; terenul de sport - "un maidan suav, imprejmuit de un gard sovaielnic, in granitele caruia elevii fac educatie fizica, condusi de un suplinitor imberb, bat mingea si-si exerseaza paroxistic facultatile... vocale; "drumurile sunt de pamant"; "in unele sate nu exista electrificare, nici legatura la reteaua telefonica". (vezi Tribuna invatamantului, nr. 436, p. 10, Scoala satului, intr-un perpetuu orizont de asteptare, de Teodor PRACSIU). In astfel de locuri, in care telefonul si curentul par sa fie titluri de capitole in carti de povestiri, oricat de pertinenti am fi in a discerne avantajele si dezavantajele informatizarii, trebuie sa ne dam seama ca, deocamdata, ea este imposibila. Prin urmare, revenind la ideea organismului in care toate celulele functioneaza in dependenta una de cealalta si la sondarea realitatii, asa cum a fost, cred ca ca toate s-au intamplat la timpul lor si ca lucrurile puteau fi grabite sau usurate doar in masura in care erau rezolvate si celelalte probleme ale societatii romanesti.

inapoi

acasa

mai departe