back

home

further

Coloana Infinetului : 1, 2, 3

LIBRARIA ELECTRONICA A ROMANIEI

Libraria viitorului va fi informatizata sau nu va fi deloc… o parafraza a unui citat celebru care nu se doreste o profetie ci numai un semnal de alarma!

Ceva trebuie schimbat in acest domeniu al comercializarii cartii. Dificultatile intampinate de editori in promovarea productiei de carte sau in procesul de vanzare propriu-zis, dificultatile prin care trec difuzorii, librariile, bibliotecile, cititorii in determinarea ofertei de carte, in selectarea titlurilor dorite sunt notorii. Achizitia de carte este din ce in ce mai redusa. Ceva trebuie sa se intample…

Ceva s-a intamplat deja: Libraria Electronica a Romaniei!

Targul International de Carte, Bucuresti 1998 a prilejuit lansare oficiala a site-ului ce gazduieste Libraria Electronica a Romaniei: www.elib.ro. Deschiderea oficiala de vineri 8 iunie reprezinta concretizarea eforturilor concertate a mai bine de 50 de specialisti pe o perioada de doi ani.

Ce este Libraria Electronica?

Libraria Electronica este un concept nou in Romania si reprezinta, in fapt, un sistem modern de prezentare si vanzare de carte la care pot apela toti cei care isi desfasoara activitatea in acest domeniu.

Libraria Electronica a Romaniei este un spatiu de prezentare, un stand permanent accesibil 24 de ore din 24, de fapt un computer pe Internet unde se afla oferta de carte din Romania si nu numai atat…

Furnizorii de carte isi pot face cunoscuta oferta in aceasta librarie electronica, iar cumparatorii pot cauta titlurile dorite si pot lansa comenzi direct catre ofertanti printr-un simplu click.

Cum pot apela Libraria Electronica?

Libraria Electronica poate fi consultata direct, interactiv de la orice computer conectat la Internet.

Pentru cei care nu au acces la Internet informatiile disponibile in Libraria Electronica sunt copiate pe suporti traditionali si distribuite ca atare. O oglinda fidela a acestor informatii este tiparita pe hartie sub forma unui buletin informativ saptamanal. Acest buletin contine noutatile editoriale prezentate cu urmatoarele informatii: titlu, autor, editura, numar de pagini, scurta descriere, ISBN, pret, subiect.

In plus lucrarea contine urmatorii indecsi: autori, edituri, subiecte. Un cititor interesat de un anumit domeniu consulta indexul de subiecte si gaseste trimiterile la titlurile corespunzatoare.

De asemenea lucrarea contine spatiu de reclama si datele de identificare a editurilor si ofertantilor de carte, la solicitarea acestora.

Lucrarea sus-mentionata poate fi livrata alternativ pe dischete sau pe CD-ROM in cazul in care beneficiarul poseda un computer, dar din pacate nu este conectat la Internet.

Principiul de functionare al Librariei Electornice simuleaza perfect functionarea unei librarii traditionale. Furnizorii de carte isi prezinta oferta, iar beneficiarii cumpara carte. Diferenta este una singura: metoda de comunicare. Metoda din care deriva imediat avantajele acestei tehnici.

Avantaje

Avantajul esential este depasirea barierelor regionale pentru activitatea de comercializare a cartii. Este stiut ca de cele mai multe ori pentru a recurge la achizitionarea de carte difuzorii, librariile, bibliotecile sau cititorii apeleaza la resursele locale, din localitate. Activitatea editoriala din provincie este slab reprezentata in capitala si cu atat mai putin dintr-o regiune in alta (din Ardeal in Dobrogea si invers).

Un titlu introdus de o editura, librarie sau difuzor in Libraria Electronica este vizibil oriunde in tara (sau pe mapamond). Acest poate fi comandat direct prin intermediul computerului. La lansarea comenzii furnizorul va primi un fax sau un email cu toate detaliile de livrare. Pe baza informatiilor consultate in Libraria Electronica beneficiarul poate alcatui planuri de achizitie coerente.

Un alt avantaj esential este interactivitatea sistemului. Un titlu anuntat de o editura este disponibil imediat (in secunda urmatoare) pentru a fi comandat de oriunde din tara.

De o deosebita importanta este coerenta unei astfel de oferte. Datorita faptului ca informatiile sunt gestionate computerizat investigarea ofertei de carte capata noi dimensiuni. Titlurile pot fi regasite dupa mai multe criterii de cautare: autor, editura, data de aparitie, subiect tematic. "rafturile" Librariei Electronice se reaseaza dupa dorinta cumparatorului.

Pentru Cititori
Cititorii
reprezinta veriga cea mai importanta in cadrul acestui sistem avand statutul de ultimi beneficiari. Principalele avantaje ale sistemului asupra cititorilor sunt:
Instrument de informare - valorificarea informatiilor culese din Libraria Electronica; posibilitatea de a investiga acesta baza de date dupa criterii multiple (subiect, autor, colectie, data aparitie) insemna o informare mult mai exacta si posibilitatea de a selecta dintr-o oferta completa; de cate ori nu suntem interesati de o carte, ea apare, dar trecem pe langa ea in librarie deoarece a fost plasata neispirat pe raft?
Comanda - cititorii pot comanda carti direct de acasa; practic un vis al bibliofilului sau al simplului consumator de carte devine realitate: stand in fata computerului si navigand prin noianul de cunostinte un simplu click ne poate aduce cartea dorita la usa.

Realizatori

Firma SIO 2000 - Sisteme Informatice On-line pentru anul 2000 - este realizatorul practic al acestui proiect. Primele proiecte si realizari ale specialistilor SIO2000 au fost legate de informatizarea bibliotecilor din Romania, Moldova si Bulgaria. Lista de aproape 50 de biblioteci in care specialistii SIO2000 au implementat sisteme informatice on-line este adevarata carte de vizita a colectivului realizator (Biblioteca Nationala a Romaniei, Biblioteca Nationala a Republicii Moldova, Presedintia, Senatul, Camera Deputatilor, INID, biblioteci judetene, universitare etc).

Lucrul in aceste biblioteci a evidentiat o problema acuta, comuna tuturor: metoda de desfasurare a achizitiei de carte. Nu detaliem acest subiect delicat si procedeele cvasi-aleatorii aplicate. Ceva trebuia facut pentru aceste biblioteci, pentru cititori, pentru cumparatori.
Ceva s-a facut deja… Libraria Electronica a Romaniei.

Dan Viorel Musetescu
director general
SIO2000
Web:
www.elib.ro; www.ime.ro

back

home

further