Index Netologia Cuprins mai departe
inapoi acasa mai departe

Habitudinile lecturii si net-habitudinile on-line-ului (2)

In fata ecranului rece al unui calculator conectat la internet, caci despre asta este vorba, reactiile sunt multiple si diverse. Fiecare se gaseste liber in fata unui browser puternic , cum ar fi, de exemplu www.metacrawler.com , dar libertatea asta il poate anihila, de-a dreptul. Internetul ofera paradoxul maxim al comunicarii, dupa parerea mea, deoarece niciodata nu ti s-a putut da, in acelasi timp, totul si nimic… dupa cum niciodata informatia nu a tinut atat de mult de selectivitatea si abilitatea, inteligenta lectorului.

De la varianta digitala a manuscriselor de la Marea Moarta pana la stirile MTV alegerea iti apartine in exclusivitate, asta daca nu faci parte din categoria stupida a celor care isi pierd ore in sir download-ind sute de fisiere X sau accesand doar site-urile zilei. Aceste exemple pot ilustra perfect lenea de a gandi a unora si comoditatea ucigatoare. Din punct de vedere al noilor modalitati de accesare si accesabilitate a informatiei in cyberspatiu, lectura de tip clasic isi modifica radical coordonatele. Textul de pe ecran, de "sub" sticla nu poate deveni, vreodata, fetis, obiect, cum este cartea.

Unitatea operei si a autorului ce sunt legati inevitabil de copertile unei carti se pierde intr-o re-modulare a nucleului ideatic in fragmente dispersate si interconectate la maximum. Unitatea formala pare sa dispara, corpus-ul nu se mai mentine la nivel exterior , artificial, ci doar inauntrul ideilor ce devin, la infinit, hyperlink-uri catre oricate alte locatii noi. Nomadul virtual nu numai ca trebuie sa se adapteze pentru a supravietui, dar adaptarea si modelarea sa continua este conditia esentiala a ramanerii sale in viata, la suprafata…I se cere sa fie viu, sa stie ce vrea, cand si cum vrea, pasivitatea lecturii nu ii mai poate fi permisa, este chemat mereu sa stapaneasca informatia, sa o de-fragmenteze pentru a o reconstrui in contexte noi, care nu mai sunt nici macar forme pentru ca si-au pierdut realitatea materiala la care fusesera obligate din nevoia fixarii pe un "suport", hartia…

Evolutia realului prin virtual catre adevarata realitate a ideilor tine de mersul firesc al lucrurilor. Hartia si lectura de tip clasic pot oferi iluzia cunoasterii prin materialitatea exagerata si de fapt simulata a informatiei de care ne atasam prin cartea-obiect. Pe ecran informatia re-devine ceea ce a fost dintotdeauna, virtualitate pura pe care o putem stapani prin vointa gandirii noastre libere. Nu ne mai putem atasa de obiectul de-cunoscut ce ne poate deveni, cum am mai spus, fetis, hypertextul nu ne permite sa adormim "cu cartea in mana", nu ne permite sa fim tezisti sau "incremeniti in proiect". Ni se ofera libertatea si dreptul la un nou individualism posibil doar in post-modernitatea erei internetului. Aceasta libertate ne poate fi, insa, fatala, se poate transforma intr-o noua sclavie…paradoxal o sclavie a propriei libertati.

Dar cum internetul si/ca spatiul virtual sunt pretexte infinite la paradoxuri si auto-contradictii, la realitate ce nu "exista" de facto, putem accepta "sclavia" ecranului pana la aparitia, deocamdata utopica si in-potentia, a unei solutii "de mijloc", superioara amandurora si tributara si hartiei, si monitorului-internet. Aceasta rezolvare a unui fals si prostesc conflict intre carte si calculator, intre hartie si CD-ROM s-ar putea regasi in hartia digitala…Dar despre asta mai incolo… Deocamdata, examinati-va atenti in fata ecranului pe care cititi de zor Agora-on-line si invatati-va net-habitudinile, creati-va noi habitudini, invatati libertatea on-line-ului. Eu incep sa o invat si sa evadez la timp. Escape

Nota : In eventualitatea unor explicatii, referiri si trimiteri suplimentare, ma puteti e-mail-a la urmatoarea adresa: cybernomad57@hotmail.com. Astept.

Miron Ghiu aka Cybernomad

Index Netologia

Cuprins

mai departe

inapoi

acasa

mai departe