'napoi Cuprins mai departe
inapoi acasa mai departe

Agora City : 1, 2, 3

TEXTE OGLINZI SI STILETE FLUIDE (I)

bannermediie.GIF (1637 bytes)

bannermediie.GIF (1637 bytes)

Emanuela Grama

``Unde se sfirseste trupul si incepe mintea?
Nu este mintea o parte a trupului?''
intreba Quastro.
``In MOO, trupul ESTE mintea,'' raspunse HerkieCosmo .
Lambda MOO

Relationam prin cuvinte si prin semnele care le insotesc. Fara aceste coduri, asimilate prin socializare sau printr-o ulterioara interactionare cu un mediu specific, cuvintele in sine ar fi simple alaturari de litere. O privire, un gest pot insemna citeodata mai mult decit o intreaga poveste. Cuvintele devin completari ale schimburilor de semne si simboluri culturale – tonuri ale vocii, nuante ale privirii, stil de imbracaminte, expresii ale fetii - care determina ca interactionarile dintre noi sa nu fie nule.

In articolul trecut ne-am referit la MUD ca un mediu virtual prin excelenta apartinind cuvintelor. Aceasta determinare anuleaza din start informatia non-verbala care ar putea fi transmisa( eventual prin imagini sau sunete) si care, implicit, ar da o noua dimensiune comunicationala.

Totusi, chiar fara aceste canale informale de comunicare, mediul unui MUD are complexitatea sa specifica, cuvintele trecind intr-o parte si alta cu simbolurile de rigoare si cu o incarcatura emotionala deosebita. Din moment ce nu pot sa se auda, vada, simta, membrii unui MUD incorporeaza in cuvinte semnele care in viata reala le-ar transmite pe alt canal de comunicare. Aceste simboluri, care normal in viata reala sint ca o "sfera", in sensul notiunii din logica, determinindu-le cuvintelor semnificatia adevarata, cea care se doreste a fi, in cadrul exclusivului canal de comunicare, cel scris, al MUD, sunt introduse in cuvint. Cuvintul devine astfel dublu: poarta intelesul lui concret , dar si posibila semnificatie care ii este data de o comanda din Baza de date, care tehnic vorbind este MUD.


Daca intr-o camera a unui MUD se posteaza comanda :
Fred whisper Hi! to Ginger,
Ginger va vedea doar ea salutul lui Fred:
Fred whispers " hi!" to you
.
Aici cuvintul ar fi luat doar in intelesul sau concret sau cel putin sfera sa de semnificatie nu ar fi foarte diferita .

Dar exista si Mud-uri in care exista anumite Emote comands, care transforma un cuvint in simbol, incluzind expresii, actiuni, gesturi depasind mult sfera concretului sau. De ex, utilizind expresia french in MUD Revenge of the End of the Line, daca Fred ar tipari 'french Ginger', Ginger ar vedea:
Fred gives you a deep and passionate kiss.. It seems to take forever...

Desi a inceput ca un joc, bazat pe principiul ontologic al oricarui joc, cel al competitiei, mediul MUD s-a diversificat in timp, orientindu-se de fapt in doua directii, unii numindu-le chiar complementare: una ar fi cea a inceputului, jocul cu reguli, privilegii si ierarhii bine statuate, urmarind un scop final stabilit sau macar impunind anumite praguri de trecere si totodata de initiere - aici plecind de la jocul Adventure, bazat pe povestile tolkeniene, trecind prin Wizard construit in 1978 si ajungind la cel purtind numele determinant de MUD. In aceasta prima versiune, numita Multi- User- Dungeon, Dungen era o versiune de one-single –player a lui Adventure, competitia era conditia determinanta a desfasurarii jocului: personajele trebuiau sa omoare monstrii, sa descopere comorile, si astfel acumulind puncte ("puteri") sa ajunga la nivelul superior de Wizard- vrajitori.

Comanda cea mai folosita in aceste versiuni de MUD era "kill" – a ucide, excluzind astfel ideea de ajutor, de prietenie, de comunicare si impunind astfel un caracter finit jocului: ucideai, dar pina cind? Astfel s-a construit un nou MUD in care aceasta comanda nu exista, anulind astfel principiul de existenta care apartinea MUD-urilor anterioare. Se pornea de la ideea "construirii", comunicarii, socializarii, deschiderea unui spatiu virtual in care interactionarea si comunicarea sa fie principiile de baza. Astfel a aparut Tiny Mud in 1989, iar odata cu anii ’90, aceasta tipologie de MUD a inceput sa se extinda rapid.

'napoi

Cuprins

mai departe

inapoi

acasa

mai departe