inapoi acasa mai departe

Lex :1, 2, 3

Politete

In lumea stresanta a Internetului s-ar parea ca lumea nu are timp de politete si cu atit mai mult de lungi epistole de scuze daca se intimpla, de exemplu, sa nu mai fim pentru o perioada mai lunga... spectatori pe o lista de discutie. Ce parere aveti de urmatoarea misiva primita mai acum ceva timp :

>
> I apologize immensely for the the message that did not get through
>(in human language, as most of you pointed out). Sorry to have wasted
>your time and memory space. I will try to fix the problem soon, as it
>is sunny here, not today. Thank you Georgia, and everyone else for your
>patience. Again, I apologize and bye for a period :))) (I feel like an ass!).
>

Ciudat ? Citusi de putin. Nu numai legile netiquetei sunt importante, ci si acelea ale bunului simt care ne spun ca o usa frumos inchisa va fi deschisa apoi cu usurinta. Si ce poate fi mai placut decit un "bine ai venit" din partea unui veteran cu care ai intretinut lungi discutii la gura...calculatorului.

N-as fi insistat asupra acestui aspect, care tine in fond de cei sapte ani de acasa, daca nu as fi intilnit si alte modalitati de a pleca. Nu e important calitatea mesajului de bun ramas pentru cei de pe lista cit pentru cel care o paraseste. De ce ? Foarte simplu.

In cazul in care cineva se dovedeste un caracter violent asezonat cu un limbaj de o vulgaritate iesita din comun (a nu se confunda pudibonderia cu eleganta de limbaj) locul lui va fi in filtre, daca intre timp nu a fost eliminat de catre moderator. Se mai poate observa ca in general un astfel de specimen va fi ocolit orice ar zice si interventiile lui vor ramine fara raspuns. Daca la inceput reactiile vor fi diferite, de la punerea la punct pina la ironie, incetul cu incetul, mai ales daca lista nu are o mare fluctuatie de abonati, individul va ramine izolat si chiar o revenire a sa intr-un cadru, sa zicem, civilizat nu il va scapa de stigma aplicata. Doar neofitii se vor mai impiedeca de ei si dupa mirarea pricinuita de ieririle violente cu nimic justificate, si ei vor renunta la disputa.

Cealalta extrema o constituie cei care vor sa fie rugati sa revina. Isi iau adio cit se poate de serios si "definitiv", eventual insirind o serie de motive, din care unele hilare, dupa care... vor reveni in cel mult citeva zile. Veti zice : microbul !. Si asta. Dar aspectul cel mai important e ca astfel de atitudini il vor trece pe cel in cauza in categoria celor neseriosi si peste a caror misive se vatrece cu usurinta.

Nimic nu e mai dureros pe o lista de discutii decit sa scrii si sa nu-ti raspunda nimeni.

 

Cato Cenzorul

Index Netologia

Cuprins

mai departe

inapoi

acasa

mai departe