inapoi

acasa

mai departe

"Liceu, cimitir al tineretii mele"

Motto:
Toate intimplarile si personajele de mai jos sunt inventate.
La noi noi sunt codri verzi de brad.

On Fri, 3 Apr 1998

> Sorin, ma bucur ca mi-ai scris. Astept cu interes ce ai a-mi
> spune si ti-as propune o colaborare la revista agora ON line
> (www.aol.ro). Poate din necazurile tale incropim o serie
> de articole despre cum nu ar trebui sa fie. Ce zici ?

Practic nu stiu exact cu ce sa incep.
Ar fi interesanta o colaborare la acea revista (peste care am aruncat si eu o privire astazi) dar pentru mai tirziu... Cu atit mai mult cu cit joi am un colocviu si s-ar putea ca legatura mea cu Internetul sa fie nula saptamina asta. Deci inca mai "testez" terenul si apoi ma voi exprima in public. De regula o perioada ii ascult pe ceilalti ca abia mai apoi sa iau si eu cuvintul.

Totusi, pe scurt iata niste intrebari la care ma gindeam cind am redactat primul mesaj:
1. cum s-a ajuns ca intr-un liceu de INFORMATICA in care sunt peste 600 de elevi si aproximativ 400 conturi linux elevii sa acceseze Internetul cel mult 10 ore saptamina in afara orelor de clasa si asta in cazul celor mai norocosi (ca sa nu spun insistenti)?

2. cum se face ca asa putini elevi stiu ce-i ala un browser, citi folosesc in mod regulat e-mail-ul si cam citi au vizitat vreodata pagina de web a liceului?

Deci 2 intrebari la care as vrea sa gasesc niste raspunsuri fara sa acuz pe nimeni (cel mult pe mine insumi).

Dar pot incepe povestea asa: In 1993 intram ptr prima data ca elev la acest liceu din nord. Aflasem ca in '92 erau vreo 3 PC-uri la care se ajungea f. greu dar se lucra uneori si noaptea pe ele. Erau citiva oameni care le monopolizau dar asta-i alta problema. Oricum cind am venit eu in liceu au aparut niste retele de 386 si asta era o mare realizare... Dar incepind de atunci s-a dat o batalie surda intre a se mai lasa sau nu elevii sa lucreze in laboratoare...

Adevarul este ca anumite persoane s-ar supara irevocabil daca ar auzi ca dau aceste informatii unui jurnalist :-)) Intr-un fel imi pasa, in altul nu prea. Ceea ce ma tine legat de acest liceu este dorinta de mai invata citeva lucruri de a ma confrunta cu unele probleme cu care nu m-as fi intilnit in conditii normale. Primesc mai putin de 200 mii de lei in mina (in conditiile in care bursa o am de 300 de mii) si as renunta bucuros la liceu (probabil asa mi-as gasi ceva mult mai banos). Cind am intrat aici in servici traiam cu impresia ca pot schimba ceva. Dar apoi incetul cu incetul aceasta convingere m-a cam parasit si acum chiar sunt pe punctul de a renunta. E drept ca puteam face mult mai mult dar asa a fost sa fie. As fi vrut sa fac niste grupuri de discutii, sa incurajez oamenii sa invete linux, sa colaboreze la editarea de pagini web, dar... am primit tot felul de acuze (dintre care una chiar ca ma opun ca elevii sa conlucreze la pagina de web!!). De fapt unii cred ca iti trebuie neaparat o parola de root sa scrii un html dar asta-i alta problema.

Apoi sunt multe de facut. Mai sunt hackerii destul de ciudati pe care daca-i ignori adesea se linistesc. Multi mai mult se lauda si unii chiar ii cred. Cert este ca asta duce adesea la o frenezie ciudata si mi se cere sa fac niste lucruri bizare (sa deconectez fizic toate unitatile floppy, sa verific fiecare director/fisier de pe fiecare din cele 4 servere de aici s.a.m.d.). Ca sa nu mai vorbim ca unii tot nemultumiti sunt ca nu am butonat perfect un amarit de document word... (chit ca mie mi se parea in acea vreme o problema mult mai mare ca linia inchiriata sau serveul linux nu mergea bine). Si apoi paranoia ca elevii in afara orelor nu fac altceva decit sa se joace (simplu sau pe Internet). "Se joaca pe Internet" - un argument forte care este folosit de unii pentru a nu permite elevilor sa aiba acces la calculatoare in afara orelor. Mie mi se face parul maciuca cind il aud si pina la urma m-a condus la un profund sentiment de lehamite. Si de fapt care-i jocul de care se tem ei asa tare? Daca-i intrebi nu vor sti ce sa raspunda.. Poate au auzit de la vreun elev de clasa a 5-a ca s-a jucat pe linux si l-a crezut pe cuvint. Dar acel elev de clasa a 5-a cred ca este pe deplin indreptatit in afara orelor de clasa sa se mai lanseze intr-un interactiv mud (joc in mod text care pe deasupra ii dezvolta si vocabularul de limba engleza)...

Si o pot continua asa destul de mult, dar nu stiu daca ceea ce fac este tocmai bine... Cert este ca ceea ce m-a durut cel mai tare este ca dupa vreo 2-3 ani de liceu in care accesul la PC-urile de aici imi era foarte ingreunat intr-un an, ca laborant nu am putut schimba mai nimic (cel mult am obtinut in final posibilitatea de hotari eu pentru 2 ore pe zi daca elevii sa lucreze sau nu intr-un singur laborator de 8 calculatoare).

Sper sa ma scuzi pentru lungimea destul de mare a mesajului. Dar daca imi iau avint, cred ca scriu mai mult pentru mine. Prea m-am saturat sa aud tot felul de afirmatii bizare...Tin sa precizez ca nu acuz pe nimeni. Fiecare este pe deplin indreptatit sa aiba propriile pareri. Nu pot cere nimanui sa-si schimbe convingerile mai ales daca el crede ca sunt bune. Ca sa nu ajung in situatia de a ma mai lansa intr-un astfel de mesaj-monolog as aprecia daca mi-ai pune unele intrebari (la care sa raspund) si mi-ai impartasi eventual unele pareri despre cum vad eu situatia si despre ce ti-am scris.

 

Nu am intrerupt acest discurs. Nici nu am de gind sa-l comentez. Initial il trecusem la Gura leului, dar am modificat destinatia pentru ca situatia nu-i nici pe departe ceva singular. Nu mai este vorba de frustrarile mele, cum bine spunea un colos al pedepselor in grup ci de o realitate romaneasca post ceausista. Intrebarea dramatica este ce face onor Ministerul Educatiei Nationale ?

agora ON line

inapoi

acasa

mai departe