inapoi

acasa

mai departe

Micii anonimi ai marilor piete


In saptamina ce a trecut s-au petrecut doua evenimente in peisajul monden romanesc "de piata " as putea spune. Ma refer la cele doua concerte din Piata Constitutiei , respectiv din Piata Universitatii, ce au adus un nou suflu obisnuintei romanului de a iesi in piata. Inca o data s-a dovedit cit de drag ii este sa iasa in public, cu conditia ca sa-si pastreze anonimatul. Romanul obisnuit pus in fata celebritatii se ascunde. Piata ii ofera avantajul anonimatului chiar daca o viziteaza cu prilejul demonstratiilor sau a concertelor.

De ce am adus in discutie aceste chestiuni? Poate pentru a incerca sa explic ceea ce am numi generic frica de Internet, desi multi m-ar putea corecta si ar spune ignoranta fata de Internet.  Sa luam faptele pe rind incepind chiar de la cele amintite mai sus:

  • Nici unul din marile evenimente culturale, chiar cele de mai sus nu au fost mediatizate prin intermediul Internetului.
  • In Romania nu exista publicatii on-line. Ca sa nu fiu inteles gresit v-as pune doar o intrebare: ati citit vreodata USA Today pe Internet sau ati stat mai mult de 30 de minute pe CNN pentru a constata cu suprindere ca prima pagina s-a schimbat cu ultimele stiri sub ochii vostri.

Ceea ce exista In Romania pe net este, cu citeva exceptii, daca nu lipsit de dinamicitate, atunci cel putin lipsit de atractivitate.

Poate ca s-ar impune si la noi existenta unei comunitati virtuale, ce poate ar schimba mult din cunostintele si mai ales prejudecatile pe care le are un roman pus in fata WWW. Daca numarul calculatoarelor conectate se ridica doar la 10000 asta nu inseamna implicit o comunitate, PlanetAll sau Geocities local. Spun asta pentru ca majoritatea celor care au acces la Web sunt studentii sau persoane cu studii superioare. Numai ca suferim cu totii de "virusul romanesc" numit lehamite.

Internetul propune un mod de comunicare cu care nu a fost obisnuiti pina acum : INTERACTIVITATEA , si de care prefera sa se ascunda. De ce necesita societatea un nou mod de comunicare, rapid , eficient, nu intotdeauna se justifica prin apropierea secolului urmator. Adversarii informatizarii aduc un argument ce-l vor imbatabil si care uneori se dovedeste a fi: substitiuirea contactului interuman. Numai ca la noi , departe de a fi cazul sa vorbim despre asa ceva, Internetul nu ne poate face decit sa ajutam la schimbarea unei mentalitati inainte de a fi cazul, vorba unui prieten, sa ne impuscam si sa o luam de la capat.

Student fiind inca sper ca lucrurile sa se schimbe in bine, inainte de fi fortat, ca multi altii, pentru ca acestia au fost fortati, sa imi continui viata pe alte meleaguri.

Ciprian Dinca

inapoi

acasa

mai departe