Index Netologia Cuprins mai departe
inapoi acasa mai departe

Netosophi@(II)

Virtualul reconstruieste, ideal si ideatic, realitatea, intarind-o si redandu-i valentele necesare supravietuirii la nivelul conceptual. Creand, asadar, un concept virtual, acesta, va capata realitate, isi va re-castiga un loc prin folosirea lui in performare. A scrie pe Internet inseamna a performa continuu. Aici, pe "teritoriul nomazilor" in conditie absoluta, nu poti veni cu concepte "de-a gata", cu locuri comune, deoarece vitualul provoaca si produce permanent "noul", in realitate.

Ceea ce Pierre Levi, profesor la departamentul hypermedia al Universitatii Paris VIII, numea in 1994 "inteligenta colectiva", referindu-se la suflul de gandire "proaspata ", ne-academica, al comunitatilor virtuale de "ganditori privati" ( "Privat Denker", conceptul lui Spinoza), devine azi, aici, acum,…netosophi@, concept mult mai larg, ce include si "L'intelligence collective".

Netosophi@, concept creat pe loc, on-line, reuneste in acelasi construct filosofic ideile de "gandire-in-retea", idealul de ne-manifest al fiecaruia, "performativitatea virtuala" a lui Pierre Levi, surfand la modul conceptual domeniile si (cyber)-spatiile Net-ului si ale filoSOPHIEI. Rezulta, ca experiment, nu un hibrid sau artefact nefolositor gandirii, ci o "unealta "ce ne poate ajuta sa intelegem mai bine impactul extraordinar al Internetului asupra filosofiei contemporane, in urma caruia nici unul, nici altul nu ramane la fel, urmand sa se re-construiasca impreuna, din resurse comune.

Aceasta apologie a fost, de fapt, un experiment si o provocare. Am vrut sa demonstrez ca net-ul este foarte legat, chiar dependent de filosofia contempoarana, din motive pe care le voi enunta in viitor. Acest prim articol a fost un exemplu de performanta conceptuala.

Deconstruind performarea prin virtual si desfiintand domnia locurilor comune, am aratat ca se poate construi infinit mai mult in underground, in spatiu non-academic, decat in rigorile unei gandiri "oficiale". Netosopfi@ poate supravietui doar pe Internet. Pe hartie e moarta …Acesta este doar inceputul folosirii acestui concept si, poate, al unei intregi serii de concepte …Gandirea in retea te provoaca, cititorule, …sa produci..

Nota : In eventualitatea unor explicatii, referiri si trimiteri suplimentare, ma puteti e-mail-a la urmatoarea adresa: cybernomad57@hotmail.com. Astept.

Miron Ghiu aka Cybernomad

Index Netologia

Cuprins

mai departe

inapoi

acasa

mai departe