hoo Cuprins tot inainteee
inapoi acasa mai departe

Netologie: 1, 2

Netosophi@(I)

Internetul provoaca si produce. Provoaca aparitia unor noi metode de intelegere si conceptualizare si produce, permanent, concepte, chiar indirect. Fiecare dintre noi colaboreaza, implicit si virtual, la aceasta producere, la aceasta performare.

Pe Internet, ca in orice spatiu al libertatii, al democratiei virtuale, consumatorul - receptor de informatie nu poate ramane pasiv la ceea ce se petrece in jurul lui. In plina dialectica a spatiului eliberat de granite si limite de orice fel pe care filosoful contemporan Jaques Derrida il numea constatativ, pur contemplativ, devine idee-forta, deoarece performeaza mereu concepte noi.

In retea, aproape nu mai exista afirmatii "moarte", goale, locuri comune care sa ramana rigide, inchise in ele, pentru ca in orice moment un hyperlink te poate trimite la contrariul care stabileste, natural, o masura performativa. Nu exista adevaruri fara intoarcere, care sa se transforme inutil in locuri comune.

Cybernomadul are oroare de vid (horror vecui) produs artificial, prin auto-saturarea conceptelor insuficiente. Formal, nu poate exista un concept "gol" de continut, insa repetarea unei idei slabe, non-performative, duce la formarea unei fobii fata de tot ce nu e idee-forta.

Revenind la latura "provocatoare" a Internetului, ar mai fi ceva de clarificat, si anume cum poate provoca spatiul virtual rationamente reale si valabile. Explicatia va fi scurta, si, de fapt, deja depasita. Virtualul provoaca realitate cognitiva absoluta deoarece, de fapt, ambele recent-performate categorii ale ideii se afla pe acelasi plan ontologic.

Ma voi sprijini aici pe afirmatia lui Gilles Deleuze, de care ne vom ocupa ( deja am creat hyperlink-ul spre articolul urmator ) mai tarziu, din "Diferenta si repetitie" (Paris, 1968), referitoare la gradele de existenta ale virtualului si realului, diferenta aflandu-se doar la nivelul situarii de perspevtiva diferita asupra lumii.

 

 

'napoi

Cuprins

tot inainteee

inapoi

acasa

mai departe