inapoi acasa mai departe

Lex: 1, 2

Rosu

Si vine momentul cind, dupa ce ai lovit crezind ca nu te vede nimeni, il zaresti pe arbitru ducind mina la buzunarul de la piept de unde rasare, nu soarele, ci cartonasul rosu. Esti eliminat in vacarmul tribunelor si nu prea intelegi daca pe tine sau pe arbitru il huiduie. Asta-i la fotbal. Pe Internet lucrurile se petrec altfel si nu intotdeauna in niste conditii cuantificabile.

In general pe intrarea pe o lista de discutii, actiunea numita "subscribe", este urmata de o misiva din partea celor care administreaza lista in care ti se precizeaza cam cit de lunga ti-e plapuma. Unele liste cer si un curriculum vitae, mai ales cele profesionale si total moderate (orice mesaj este mai inainte citit si apoi retransmis abonatilor), altele aleg dintre candidati pe motive din cele mai variate, inclusiv emotionale, cele mai multe te lasa sa intri fara prea multe mofturi. Asta nu inseamna nimic. Lipsa criteriilor anterioare nu implica deplina libertate de a face ce-ti trece prin cap. Minimum legile netichetei vin sa faca lumina in hatisurile codului inca nepenal al Internetului.

Desi limitele sunt destul de laxe ajungindu-se la flame-war-uri (un fel de razboi in care cuvintele scapara si iau foc) sunt anumite margini peste care nu e sanatos sa treci. De exemplu nu e politic sa il injuri pe administrator, de moderator ce sa mai vorbesc. Nu e frumos sa o faci oricum, dar o sa observati cu mirare ca uneori se admite mai ales daca e vorba de altii si nu de cei din turnul de control. Amenintarile de tot felul intra in aceiasi categorie. Sunt unii care nu ameninta dar te executa de nu te vezi asa ca e bine si evident in interesul tau sa nu-ti faci posta particulara pe banii altora (recte de la servici) si sa incerci sa nu te iei in bete cu nimeni. Nu risca decit daca esti prieten cu sefii sau daca respectivii suspusi au inca pareri mai largi despre viata si Internet. Cunosc cazuri in care s-a considerat ca e mai sanatos ca administratorul unui server sa numere mustele decit sa participe activ la o lista de discutii.

Desigur nu exista o reteta a limitelor unei contraziceri. Aceeasi argumentatie s-ar putea sa para unora onesta pe cind altii sa o ia drept injurie. Depinde de nivelul cultural si mai ales al adrenalinei.Dar o argumentatie "stiintifica" a rasismului va duce in cele mai multe din cazuri la o eliminare bine meritata. In cazul in care vise pare ca locul ales nu convine criteriilor dumneavoastra e bine sa va retrageti pentru a nu va amari de pomana. Daca rezistati e cu atit mai bine mai ales ca un veteran e mai greu de eliminat avind atuul radacinilor mai lungi.

Se poate intimpla ca o lista sa ceara capul lui Motoc, dar Lapusneanu (moderatorul) sa considere ca democratia nu trebuie incalcata. Din punctul meu de vedere un moderator bun va incerca sa aplaneze intii conflictul pe cale amiabila si de-abia cind vorba buna nu mai aduce nimic sa treaca la represalii. Mediul Internetului presupune o mai agresiva prezenta din partea unor largi categorii de frustrati si de aceea e bine sa nu pui la inima, daca poti, eu nu, tot ce se spune despre tine. Unii o fac din pasiunea limbajului violent, altii din testarea nou venitului, altii din lipsa de rabdare si unii dintr-o anumita labilitate pshihica.

Multi dintre cei care ofera servicii pe Internet au si publica un cod propriu de reguli la care poti sa faci apel cind esti violentat si o reclamatie bine sustinuta poate face ravagii. Nu apelati la aceasta decit atunci cind sunteti realmente in pericol, pentru ca un reclamant nu e privit intotdeauna cu ochi buni chiar cind are dreptate. Dar nu ezitati sa cereti o punere la punct ca sa se stie ca nu .

Cato Cenzorul

Index Netologia

Cuprins

mai departe

inapoi

acasa

mai departe