inapoi

acasa

mai departe

ASE, Mic raport despre Internet


    ASE are la ora actuala īnregistrati peste 2000 de utilizatori, dar o alta buna parte au acces īn INTERNET prin conturi generice (studxx) ; īn acest scop functioneaza īn jur de 600 statii de lucru, conectate īn reteaua ASE. Serviciul este oferit prin nodul ICI, care īncepīnd cu martie 1998 asigura un trafic la 2 megabiti pe sec.

    In ce priveste facultatea noastra (Cibernetica, statistica si informatica economica ), la 12 martie a.c. aveam īnregistrati 1335 utilizatori, din care 159 cadre didactice si 50 personal tehnic. La acestia se adauga inca vreo 20-30 ascunsi in spatele unor conturi generice, de asociatii studentesti ( gen Asociatia de turism, Asociatia studentilor economisti etc. ).

Pentru a face proportiile corecte, trebuie sa va spun ca noi deservim doar patru facultati: Cibernetica, statistica si informatica economica, Comert, Relatii economice internationale, Studii economice īn limbi straine. Studentii de la CSIE au toti conturi individuale, deoarece au nevoie de INTERNET si la disciplinele de studiu ( Teleinformatica si retele de calculatoare, Sisteme de operare, Elemente de multimedia etc. ). Cei de la celelalte trei facultati au si propriile lor retele pentru acces, dar acestea necesita o īntretinere permanenta, studentii fiind utilizatori care īnvata, dar si strica mult. De cele mai multe ori prefera sa foloseasca tot accesul din retelele noastre.

Numarul total de cadre didactice apartinind catedrelor din facultatea de CSIE este de aprox. 200, dar nu este concludent, pentru ca ei tin cursuri si la alte facultati, dupa cum la CSIE tin cursuri si cei de la catedre apartinīnd altor facultati.

Dotarea īnseamna peste 100 Pentium-uri si cca 80-90 statii diskless 286, conectate īn retea la unul din cele 10 servere. Accesul īn INTERNET este asigurat de la oricare statie de lucru, cu eventuale restrictii de timp, pentru a avantaja pregatirea proiectelor de studiu si a examenelor; el este īnsa concentrat deocamdata la nivelul a doua servere: "infocib" si "csie".
Folosim INTERNET curent din 1993. Ne este foarte util pentru a pastra legatura cu colegii din strainatate, colaboratori la programe europene. La fiecare doi ani, Catedra de informatica economica organizeaza un Simpozion International de Informatica Economica. La ultima editie (1997) īntregul Volum al lucrarilor ( 880 pg) a fost alcatuit prin INTERNET.

Cu stima, Ion SMEUREANU

Multumim Domnului Conferentiar Ion Smeureanu pentru amabilul sau raspuns. Avem de facut totusi o mica precizare. Spre deosebire de Facultatea de Cibernetica, unde studentii mi-au spus ca nu au probleme cu accesul la Internet, la Facultatea de Comert am primit un raspuns stupefiant : "Doar studentii buni au acces la e-mail". Ori credem ca Internetul e foarte folositor tuturor si nu numai ca obiect de studiu.

agora ON line

inapoi

acasa

mai departe