inapoi

acasa

mai departe

Crearea laboratoarelor dotate cu computere prin donatii de echipamente (I)

Introducere

In cadrul invatamintului superior actual, accesul la computere al studentului este esential. S-ar putea spune ca lista beneficiilor aduse astfel la indemina studentului este infinita. Programele scolare sunt modificate rapid in asa fel incit sa faca uz de tehnologie cit mai mult posibil. Sunt multe lucrarile care descriu aceste schimbari sau nevoia lor [7, 8]. PC-urile pot satisface adecvat necesitatile tehnologice ale studentilor [4]. Cu toate acestea, in ciuda relativei ieftinatati a PC-urilor, pentru universitati este uneori dificil sa doteze laboratoarele cu asemenea computere. O universitate de dimensiuni medii de cca zece mii de studenti ar necesita o cheltuiala semnificativa in milioane de dolari ca sa asigure accesul la computere al studentilor intr-o proportie de 10%.

O maniera de abordare a problemei achizitionarii echipamentului laboratoarelor este aceea de a ridica taxele studentilor si pretul propriu-zis al inscrierii la cursuri, trecind astfel costurile direct in seama studentilor. Aceste scumpiri pot ridica probleme studentilor care necesita burse (eventual suplimentare). O alta abordare care deasemenea ar trece cheltuielile direct in seama studentilor ar fi aceea de a pretinde ca fiecare student sa aiba propriul sau PC (s-au scris mai multe articole referitoare la asemenea universitati, vezi [2]).

Cind este insa cu putinta, o abordare mai rezonabila care nu transfera consturile laboratoarelor asupra studentilor este aceea de a le construi pe seama donatiilor in echipament de la companiile producatoare. Articolul de fata va discuta acest aspect nadajduind sa-l ajute pe cititor sa inteleaga cum si de ce se intimpla aceasta. Articolul se va referi deasemenea la un exemplu concret asupra modului cum Universitatea Texas- Pan American si-a construit multe laboratoare prin donatii in echipamente.

Tipuri de donatii

Cercetatorii din institutele de invatamint superior obisnuiesc sa scrie propuneri de planuri de cercetare si sa primeasca astfel finantari dintr-o varietate de surse. Majoritatea acestor finantari este in bani, cercetatorii utilizind aceste fonduri ca sa sustina costurile cercetarii. Aceste costuri includ salariile celor care lucreaza in facultate, a personalului adjuvant, p-lati catre studentii din echipa, cheltuieli de calatorie si cheltuieli pentru echipament. Acestea din urma vor include frecvent computere si software-ul necesar lor. Sursele de finantare nu sunt prea fericite sa afle ca un cercetator construieste un laborator numai pe spezele lor, dar deseori accepta bucuros sa includa fonduri pentru echipamente.

Daca nu avem un program de cercetare sau daca cercetarea in curs nu are tangenta cu construirea unui laborator de computere, cum sa obtinem finantare atunci? Cel mai adesea finantarea nu se poate obtine in aceasta forma. Din fericire mai sunt si alte cai. In loc sa ofere sponsorizari financiare, multe companii, in special cele producatoare de computere, prefera sa ofere direct harware si software sub forma de donatii de echipamente. Acestea pot veni in mai multe forme:

  • O companie poate dona sisteme integrale incluzind tot hardware-ul si software-ul necesar, conexiuni de retea, precum si echipamentele periferice. In acest caz sistemele pot fi PC-uri, statii de lucru sau, in cazuri rare, minicomputere sau mainframe.
  • O companie poate dona componente pentru computere ca de pilda procesoare, placi de baza, memorii aditionale si HDD-uri interne sau externe. In acest caz donatia face posibil pentru facultate un upgrade, sau inlocuirea pieselor stricate, sau chiar construirea propriilor computere folosind componentele astfel obtinute.
  • O companie poate dona  periferice cum ar fi monitoare, placi de retea, tastaturi si mousi. Din nou aceste componente pot fi utilizate la inlocuiri sau la upgrade.
  • O companie poate dona un server care sa controleze o retea locala. Universitatea atunci se poate vedea nevoita sa cumpere calculatoarele care sa se conecteze la server..
  • O companie poate dona router-e si cai ("bridges") pentru conexiunea unei retele la Internet.
  • O companie poate dona software.

O companie poate alege deasemenea modalitati de sponsorizare care sa combine oricare dintre posibilitatile aratate mai sus.

inapoi

acasa

mai departe