inapoi

acasa

mai departe

Coloana Infinetului: 1

POSMAGII NOSTRI

Acum doi ani imi ajungea urechilor zvonul conform caruia Institutul de Etnologie si Folclor ar fi dat la o parte o posibila finantare Soros din motive cel putin chestionabile. "Crima culturala!" as fi exclamat furioasa, nu fara sa imi si explic fenomenul prin nestiinta noastra, a europenilor din Est.

Pe de o parte prejudecatile, pe de alta suspiciunea, mai ales daca sunt combinate cu o virsta "de aur" pot duce la atari aberatii. Sa vina, adica, multdoritul capitalist de "dincolo", cap plecat si palarie in mina: "Hai, neneaca, sa-ti dau gratis" si tu, roman verde, dupa o matura chibzuinta, sa-l usuiesti: "Ma, voi vreti sa-mi furati calu' !".

Dar explicatiile socio-antropologico-istorice au inceput sa mi se mai clatine cind, vai, iata, dupa atatia ani de la revoltura la care cu onor luai si eu parte fara sa beneficiez de glontul binemeritat inconstientei mele, niste urechi prea atente pentru linistea subsemnatei mai sesizeaza inca si acum astfel de zvonuri.

Cutarui liceu i s-au luat calculatorarele pen'ca prea grijulii administratori le-au tinut bine ferite de praf, in frumoasele lor cutii, cutare facultate nu are sali libere (mai, sa fie!) pentru computerele oferite pe daiboji de vreun fraier occidental, cutare alta facultate bucuresteana refuza o finantare grasa de teama angajamentului politic. Si asa mai departe si asa mai departe.

Cum n-am date exacte si, va inchipuiti ca nici nu sunt chiar la indemina, prefer sa nu fac aici pe politistul pagubos, macar de s-ar dovedi ca toate cele ce mi s-au povestit ar fi legende. In schimb insa, datorita lor, zvonurilor adica, mi s-a improspatat memoria cu imaginea laboratoarelor departamentului de Computer Science de la universitatea Texas- Pan American, laboratoare in care am avut sansa sa lucrez timp de un an si care nu sunt, cum poate ne inchipuim, parte integranta din dotarea oricarei institutii de invatamint superior american, ci rodul eforturilor depuse atit de personalul administrativ cit si de profesori in a convinge diverse firme (intre care si Intel, asa cum veti vedea) ca locasul de invatamint cu pricina merita sa fie daruit cu cele trebuitoare.

In consecinta am apelat la unul din fostii mei profesori de acolo rugindu-l sa explice cum ar vedea el aceasta activitate, precum si raporturile dintre sponsori si sponsorizati.

Ceea ce veti citi mai jos este raspunsul domniei sale, raspuns pe care a avut bunavointa sa il faca extrem de detaliat si exemplificat pe un caz concret, sau traducerea acestuia.

NV

 

inapoi

acasa

mai departe