Index Netologia Cuprins mai departe
inapoi acasa mai departe

 

Macromedia Dreamweaver (I)
sau visul unui web designer

de Armand Niculescu

Putine au fost produsele destinate creatorilor de situri web care au trezit atātea laude cum a reusit Dreamweaver, ultima creatie a firmei Macromedia.

Pentru oricine a lucrat, fie si tangential, īn fantasticul domeniu numit multimedia, numele Macromedia trezeste rezonante aparte. Macromedia este creatorul celui mai puternic program pentru aplicatii multimedia, Director, aflat acum la versiunea 6, precum si a altor produse nu mai putin apreciate, cum ar fi XRes sau Freehand. Primul pas facut de Macromedia pentru integrarea produselor sale pe Web, a fost crearea unui plugin numit Shockwave, care – dupa un download de 1 Mb – oferea vizitatorului unui sit posibilitatea rularii unei aplicatii Director direct īn browser. Urmatorul pas a fost Flash, un fel de Director mult simplificat, care permite crearea de animatii vectoriale, sunet si un dram de interactivitate, totul in a flash. Plugin-ul necesar pentru aceste animatii este de numai 150Kb. Lucrurile nu s-au oprit īnsa aici. Urmeaza Aftershock for Java, care permite ca filmele Flash sa nu mai necesite plugin-ul corespunzator, ci sa poata fi rulate cu ajutorul unui applet Java.

Odata cu aparitia browserelor din generatia a patra, Macromedia a facut īnca un pas īnainte, cu noul sau produs, Dreamweaver, un editor HTML wysiwyg care include facilitati de interactivitate si animatie prin suportul sau puternic pentru Dynamic HTML.

Prima impresie

 

Index Netologia

Cuprins

mai departe

inapoi

acasa

mai departe