Index Netologia Cuprins mai departe
inapoi acasa mai departe

 

"Acul si Barosul"

Daniel Stefan Nanboe

1. Folosind adresa IP in loc de Domain Name Server (DNS) va creste viteza de transmisie .

2. Intr-o configuratie, o a doua adresa IP asigura un numar mai mic de greseli si probleme care pot aparea cu serverul primar. Daca de multe ori apare mesajul "DNS-entry-error" folosirea a doua adrese IP poate fi solutia pentru inlaturarea acestui mesaj.

3.Multe programe e-mail suporta sortarea postei dupa subiect sau alte criterii. Programul muta mesajele in casutele postale respective. Este foarte folositor cind mai multe persoane folosesc aceeasi adresa.

4. Poti sa-ti citesti e-mailul de la orice computer cu acces la Internet. Singurul lucru necesar este sa setezi programul e-mail cu adresa de mail server, nume si parola (password). Aceasta se face in preferintele programului.

5. Multe programe e-mail pot sustine mai multe casute postale in acelasi timp. Daca programul nu suporta aceasta atunci cea mai simpla solutie este de a instala de doua ori programul in locuri diferite .

6. Multe programe e-mail folosesc un fel de carte de telefon unde poti sa scrii adresele folosite si de accea nu mai este necesar sa rescrii de fiecare data adresa.

7. intr-un program e-mail se poate trimite automat o copie a unui mesaj pentru un alta persoana decit destinatarul.Aceasta se face folosind CC (Carbon Copy) care se gaseste intodeauna aproape de locul unde scrii adresa initiala.Acolo se va scrie cea de-a doua adresa unde doriti sa se trimita copia.

8. Este o idee buna ca toate fisierele sau documentele care insotesc e-mailul (attachments) sa fie comprimate. Foarte important este sa tii cont de faptul ca nu toata lumea foloseste acelasi program ca tine de accea trebuie sa se foloseasca un program de comprimare popular ca WinZip de exemplu.

9. Normal cu o conectie mai mica de 33.6 K/s mesajul nu trebuie sa depaseasca mai mult de 300k.

10. Daca folositi caractere romanesti in e-mail si destinatarul le primeste fara diacritice atunci incercati sa transmiteti mesajul ca attachments.

11. Multe adrese web folosesc http:// urmat de o adresa. In multe web-browsere se poate folosi numai adresa de exemplu www.apple.com.

12. Cu legaturi foarte incete browser-ul poate arata numai textul blocind afisarea graficii (acesta optiune se gaseste in Preferences).

13. Un browser foloseste cache memory pe harddisk pentru a avea acces rapid la paginile deja vizitate. Acest cache trebuie sa fie intodeauna intre 2Mb si 20 Mb. Un program al firmei Connectix numit Surf Express inbunatateste folosirea acestui cache crescind viteza de acces. Programul se gaseste in veriuni pentru PC si Macintosh.

14. Foloseste programele de cautare eficient. Folosind ghilimele la inceputul si la sfirsitul unei fraze "the search engine" va gasi toate acele documente care contin cuvintele care constituie fraza exact asa cum sunt scrise.

De exemplu folosind "scoala generala" toate documentele gasite vor contine cuvintele "scoala generala". Folosind scoala+generala, documentele vor contine cele doua cuvinte dar nu neaparat impreuna.Cel mai bun "search engine" este Alta Vista(http://www.altavista.digital.com/).

15. Atunci cind folosesti Internetul incearca intodeauna sa folosesti adresele grupate de alte persoane. Un loc bun de inceput este WWW.allromania.com sau www.futurenet.co.uk unde se pot gasi informatii din multe domenii.

16. Daca pagina ofera, alege aceea pagina fara clipuri video sau diverse animatii deoarece cestea incetinesc foarte mult vizualizarea pagini.

17.Foloseste intodeauna butonul "back" al browser-ului pentru a reveni la paginile vizitate si nu cel al pagini deoarece primul este mult mai rapid.

18. O pagina web nu este necesar sa fie pe Internet ci poate fi foarte bine aflata pe harddisk sau pe localnet. Pagina se deschide cu comanda Open .

19. Daca schimbi browserul nu inseamna neaparat ca toate bookmarks vor fi pierdute. Multe browser-uri pot importa sau exporta aceste bookmarks .

20. Pentru cei care au o legatura constanta la Internet este bine ca browserul sa citesca o pagina favorita (de exemplu www.yahoo.com). Pentru cei cu legaturi mai incete aceasta nu se recomanda.

21. Un URL este construit din patru parti:

protocol, server, director si numele filei. In numele http://www.apple.dk/mac/internet/tips, http:// este protocolul, www.apple.dk este serverul, /mac/internet/ este ierarhia si tips.htm este numele filei.

22. Un URL poate fi altul decīt http:// care este specific pentru pagini web.

Folosind ftp:// inseamna ca browserul foloseste protocolul ftp(File Transfer Protocol)

23. Majoritatea www-browser-rurilor pot folosi adrese ftp care se scriu la fel ca si adresa www(URL).

24.Daca se adauga un nume de fisier la sfirsitul adresei ftp atunci fisierul va fi copiat pe hardisk (download). Daca se scrie doar adresa, o lista cu toate fisierele aflate pe acel server va fi afisata.

25. Este indicat sa se foloseasca un program specializat de ftp in loc de browser. Acesta va mari viteza de transfer.

26. Cind se foloseste un server ftp pentru download este indicat sa se foloseasca serverul cel mai apropiat de tara de origine. Aceasta va asigura o legatura stabila si mai rapida.

28. Daca o persoana nu are acces ftp via Internet atunci poate folosi e-mail pentru a comanda un fisier. Daca se doreste un fisier care are de exemplu adresa : ftp://ftp.cafax.se/pub7mac/test.hqx se va trimite un e-mail la adresa ftpmail@ftp.luth.se cu textul:

open ftp.cafax.se

chdir /pub/mac/

get test.hqx

29. Multe servere ftp au o interfata WWW. Pentru a vizualiza aceasta scrieti de exemplu http://ftp.sunet.se in loc de ftp://ftp.sunet.se.

30.Programul Netscape poate vizualiza mai multe pagini in acelasi timp. Pentru aceasta trebuie ales New Web Browser in meniul File.

31. In timp ce se face un download pentru un fisier, de cele mai multe ori se poate continua surful pe Internet fara a incetini procesul. Este foarte important ca pagina de unde se face downloadul sa nu se inchida inainte de a transfera fisierul complet. Daca doriti sa vizitati alte locuri trebuie sa deschideti o noua ferestra (vezi 30.).

32. Daca nu poti sa-ti amintesti adresa URL-ul exact al unei pagini atunci poti folosi:

www.infoseek.com
www.yahoo.com
www.altavista.digital.com
www.lycos.com
www.webcrawlwer.com

33. Interesat de istorie ? Atunci trebuie vizitat www.hyperhistory.com

34. Pentru a decomprima diverse file de pe Internet se poate folosi productul firmei Aladdin, StuffIt Expander (PC si Macintosh) care se poate gasi la adresa: www.aladdinsys.com. Programul decomprima cele mai populare feluri de arhive.

35 Foloseste intodeauna cea mai noua versiune pentru browser si bineinteles aceea care este gratis. Atit Netscape 4.0 cit si Microsoft Explorer 4.0 sint gratis.

36. Pentru e-mail Eudora Light este un program foarte bun si gratis.

37. Daca se poate folositi o un server proxy aceasta va creste considerabil viteza de surf pe Internet. Pentru detalii ofertatorul de Internet poate da mai multe detalii.

Index Netologia

Cuprins

mai departe

inapoi

acasa

mai departe