hoo Cuprins tot inainteee
inapoi acasa mai departe

Netologie: 1

Jurnal binar

[zi cu soare]

- Un cunoscut imi propune o afacere, nu stiu ce patron are un magazin, niste depozite si citiva gestionari in care nu are incredere. Hai sa vin eu sa-i fac o aplicatie, sa scriu citeva programe sa stie si omul pe ce lume se afla. Incerc sa-i explic cunostiintei mele ca mi-ar fi usor sa fac sa se rostogoleasca citeva bile colorate de la stinga la dreapta si sa iau un ban iar omul nostru sa aiba impresia ca ... ii mai lipseste foarte putin sa tina afacerea in mina.

Ce ma retine sa nu-i trag un Fox? Pai, cum ar putea doar un program sa faca minuni (GIGO) daca n-ai contabili, magazioneri, gestionari cu o minima cultura informatica, fara un set firav de reguli si proceduri insusite, fara o documentatie, fara o retea, fara un modem, fara cititoare de bare, fara un service, fara un administrator retea-baza de date, tot mini-universul care face ca investitia sa rodeasca. Mai stiu ca daca dupa mult efort si munca patriotica in care programatorul ar face multe alte lucruri aparent fara nici o legatura cu vreun limbaj de programare... Da, exista pe piata aplicatii integrate, echipe care acorda asistenta pentru aceste produse (care insa nu te invata totul, nu iti dau ODBC-ul, nu iti spun cind o sa-i mai chemi desi ei o stiu foarte bine si alcatuiesc de fapt un monopol) dar drumul mi se pare mult, mult prea lung. In spatele calculatoarelor este atit de multa munca care nu se cuantifica asa de usor, o discheta care nu poate fi citita, un formular contabil care se schimba, consolidari care trec prin aplicatie-Excel-Microsoft Querry-Word, programe care isi transmit date care trebuie revalidate , virusi, Y2K. Un cerc in care te cufunzi, tu si mica afacere pe care vrei sa o dai gata.

[11, pe la prinz]

- Cit de departe este aceasta lume semi-meschina fata de universul care ti se deschide cind ai in fata prima oara CALCULATORUL. Sclipeste, pare o mica minune, o jucarie care promite focuri de artificii, ceva peste care o sa fii stapin numai tu. Sa poti sa ai parola ta, screen saverul tau, temele tale in fundal, aplicatiile aranjate dupa propriul gust, o pasenta si un bioritm,(ulet) UUU...Sa comanzi, sa bati in taste, din afara probabil ca se vede ca intr-o vitrina, ca intr-un film, concentratorul, stapin peste zumzait, cind apesi o tasta sa se deschida fereastra, LUMINA, ai devenit creator. Apesi si ceva se intimpla, in timp real, ai un raspuns, cineva te asculta.

[primavara]

- Ma mira ca nu exista nicaieri in Romania o pagina a presei IT, o revista a presei. Stiu ca exista interese divergente, concurenta. Un comentariu obiectiv ar ajuta pe toata lumea, din afara intotdeauna unele lucruri se vad mai clar sau se gindesc mai direct.

[of]

- Doamnele si domnii astia de la sales, de la marketing, au impresia ca un IT este un electrician mai spalat, se mai baga pe sub mese, mai aduce niste UPS-uri, mai deviruseaza o discheta. Dar asta este de fapt numai perceptia lor despre calculatoare, niste scule care trebuie doar setate, ca niste casetofoane mai complicate. Cum ai putea sa-i convingi ca adevarata ta munca ar trebui sa fie tocmai despartirea I-ului de T (ideea nu imi apartine), informatia de tehnologie. Valoarea adaugata nu e (doar) in tehnica ci in accelerarea informatiei.

[noaptea trecuta, frint]

- In nu stiu ce compartiment a mai descoperit unul ca exista o aplicatie care face exact ce si-ar dori si el. Ei da, e adevarat ca gestiunea acestui sector este tinuta, intr-o oarecare masura si de aplicatia X care este scrisa in alt limbaj, in alt an, in alta tara, de altii care vroiau de fapt sa urmareasca .... Tu? Tu esti doar un apendice financiar

[dupa sedinta]

- SAP, nu e prea scump? Si daca aduci un tun Krupp ca sa omori un gindac? Sefu’ imi spune ca pe vremea lui tinea aceeasi afacerea ca aceea de azi si se descurca ma bine cu un mic calculator de birou, e o moda si de-aia au luat atitea PC-uri dar trebuie sa fiu convins ca pe el nu-l pacalesc, sint doar un "electrician" care a facut automatica ca sa strecoare mai bine printre ei, oameni seriosi care VIND.

[nici n-am apucat sa-mi scot cravata]

- Ma duc la o prezentare IT, lume buna, ecrane, filme, engleza, cafele si o multime de povesti despre hard, cum o sa fie, ce viteza, ce memorie, nume inventate din alte filme, retele, mai multe procesoare, clustere. Dragilor, o mica intrebare. Pe acesti dinozauri tot o contabilitate o sa se tina, cine o sa apuce sa scrie pentru uraganele astea de hard. "Legea lui Moore" se aplica si la soft?

[16:03:58]

- Comenzi vocale, traduceri automate, toata galaxia Gutenberg acasa si gestiunea a miliarde de tranzactii. Parca imi vine sa intreb, numai atita pentru citiva tera de spatiu si citiva giga de "speed"? Este oare societatea pregatita, in ansamblul ei, sa evolueze la fel de rapid pe cit evolueaza informatica?  Care este impactul social al acestei viteze de evolutie al unui segment al civilizatiei umane?

[va urma]

- Miniaturizarea, o placa din ce in ce mai mica pe care sint din ce in ce mai multe tranzistoare. Nu va suna cunoscut, o planeta care devine din ce in ce mai mica si oameni care se inmultesc tot mai mult. Gestionarea informatiei este modul nostru de-a ne specializa la mediul in care traim. Noi nu avem gheare, aripi sau solzi ci o retea de retele careia gresit i se spune pinza de paianjen. Unealta e o prelungire a miini, televizorul o prelungire a urechii si a ochiului. Internet = univers de sinapse, un creier la dimensiunea planetei.

Un Supervisor

hoo

Cuprins

tot inainteee

inapoi

acasa

mai departe