'napoi Cuprins mai departe
inapoi acasa mai departe

Agora City: 1

Romantismul erei electronice (I)

Emanuela Grama

Personaje construite numai in spatiu virtual, evadari in virtutea libertatii promise sau cel putin inchipuite a lumii virtuale, construirea unor identitati complementare eu-lui real, tentatia atit de umana de ascundere in spatele cuvintelor, toate reprezinta potentialitati specifice spatiului virtual. Relatiile in astfel de cadre construite electronic capata o aura de imprevizibilitate, dar chiar acest mister le imprima originalitatea.

Cind o relatie din cadrul fizic se transfera si in spatiu virtual, apare o dedublare a planurilor, indivizii reali se transforma in personaje, implicit legate de acea tentatie de construire a unei alte identitati. Modalitati diferite de reactie, de intelegere mult mai larga a termenului de “libertate”, o acutizare a impactului cuvintelor, devenite instrumente sine-qua-non in construirea si mentinerea relationarilor, apar ca simboluri ale acestei reflexii ale legaturii reale in structura intermediata de calculatoare.

In Well relatiile s-au dezvoltat foarte intens: in spatiul acela imaginar, in lumea din spatele ecranelor monitoarelor era mai multa pasiune si suferinta, cearta si dragoste, argumente si idei decit in lumile reale; poate ca lipsa spatiului fizic trebuia compensata cu intensitatea trairilor:

 

 

'napoi

Cuprins

mai departe

inapoi

acasa

mai depart