inapoi acasa mai departe

RIVEN

riven04.jpg (27468 bytes)

Nu, nene, vii la mine cu monstrul asta de 5 CD-uri si zici ca voi vrea sa-l joc? Cind, domnule? Nu ti se pare ca exagerezi asa un pic?Da' sesiunea, da' mama, da' tata? C-o sa-mi placa, mde, nu zic ba si ce sa fac acuma? Sa-l instaleez? Unde, domnule? Ca 120 MHZ si CD 20x gifiie numai cind aude de asa ceva. Merge totusi? Da, bine, hai sa-ti fac hatirul.

Si uite-asa ma-ncaltzai cu Riven. Dealtfel innebunesti cind il vezi. Imagini procesate la mare meserie, fotografii transformate in texturi, ceva filme, ceva animatii... Iar de muzica ce sa mai spunem? In primul rind ca fara ea nu poti sa joci fiindca puzzle-ul central se bazeaza pe efecte sonore.

Pentru cine a pus mina pe Myst vreodata povestea nu e noua. Atrus si familia lui cunosc arta de a crea lumi scriind carti magice. In Myst trebuia sa-i eliberezi pe cei doi fii ai lui Atrus din cartile carora le ajunsesera prizonieri. In Riven Atrus te trimite sa-i salvezi sotia, pe Catherine, ferindu-te in tot acest timp de tatal sau, Gehn, un creator de lumi nebun, prizonier in propria creatie, Riven.

riven06.jpg (19840 bytes)

In Myst lumea in care te plimbi e  pustie, in Riven totul colcaie de viata: animale, pesti, diferite civilizatii ale bastinasilor, insa, daca intr-adevar chiar trebuie sa inveti despre toate cite ceva ca sa intelegi urmatoarea miscare, contactul tau cu aceasta viata e minim, iar interactivitatea zero.

Lasind la o parte visul nebun in care te poarta jocul, treaba jucatorului e sa invirta de manete, sa apese pe butoane, sa dezlege coduri, sa faca analogii in disperare. Cam frustrant in comparatie cu sperantele ridicate de interfata sofisticata, mai cu seama dupa rezolvarea cercului de pietre cu animale cind te crezi ajuns cam pe la mijlocul jocului, in realitate nefiind departe de sfirsit.

Povestea e condusa ca si cum intii ar fi fost gindita cu 10km/ora ca pe urma sa creasca la 300, dar in mod evident nu e ceva premeditat, ci mai degraba graba "predarii". Cu toate aceastea bug-uri sunt putine si depind foarte de masina pe care ruleaza programul. Pe Toshiba al meu cu 120MHZ si cu 48 MRam s-a mai impotmolit. Pe un HP ceva mai puternic a mers fara greseala.

A propos, baieti, ventilatorul care pare sa se blocheze ascunde ceva.
riven10.jpg (7693 bytes)

Putine sunt caile de a pierde jocul totusi una sau doua se pot gasi, cit despre luatul pe cai gresite e aproape imposibil. Riven este pentru cei carora le place mai mult sa se plimbe intr-o lume de vis decit pentru jucatorii activi, iar cit despre amatorii de jocuri de reflexe, mai bine sa nu dea banii.

Red Orb, creatorii, se lauda ca jocul se poate termina in aproximativ 48 de ore. Poate, dar numai stiind puzzle-urile dinainte. Oricum ei au scos cartea de hinturi mult dupa lansarea jocului si au instalat si un telefon direct pentru trebusoara asta, deh, 0.95c/min. Cum insa nu-i interzis prin lege, problemele jocului isi au deja rezolvarea pe Web pentru cei mai putin rabdatori dintre noi.

- Alo, Marinescule? Poti sa treci sa iei CD-urile, mama, excelenta expozitia de la Red Orb ;)

 

inapoi acasa mai departe

Procesorul Globular

Procesorul Globular februarie