inapoi

acasa

mai departe

Editorial: 1

Fugit irreparabile tempus

Contrar limitarii sale temporale omul nu se va acomoda cu o noua viteza decit greu, emitind spre deliciul generatiilor ulterioare sentinte panicate. Cine dintre beneficiarii trenurilor de mare viteza rememoreaza teza conform careia un om ce depaseste treizeci de kilometri la ora moare ? "E pur si muove" ramine o interesanta poveste morala despre alte fiinte eventual.Nu putem admite ca natura umana nu s-a schimbat fundamental, nu putem pune semn de egalitate intre noi cei de pe acum si noi cei din urma cu citeva secole sau milenii.

Si totusi se petrec in jurul nostru lucruri similare vis-a-vis de o alta viteza depasita in mod miraculos, cea a comunicarii dintre oameni. Citesc in diferite ziare, de altfel serioase si pline de articole interesante, o serie de luari de pozitie vizind Internetul, ce nu numai ca nu gasesc nimic sublim in faptul Retelei, ci isi propun sa vestejeasca chiar una din remarcabilele ei calitati, viteza.

E-mail-ul nu este similar cu scrisorile decit intr-o superficiala aparenta. Pe o lista de discutii, intr-un grup de news, acesta mimeaza in fapt actul vorbirii, o oralitate care nu are nevoie decit de idee nuda si nu de nuanta, debarasindu-se de majuscule, semne de punctuatie subintelese sau lentoarea formulelor de politete. Confuzia, care se face prin faptul ca folosesc aceleasi unelte, da nastere la frustrari, uneori indreptatite, alteori vindicative, uitind de fapt ca scrisul este o aproximare a hirtiei prin obisnuinta si nu prin necesitate. Impresionant este de altfel cit de mult spatiu se acorda gramaticii pe listele romanesti de discutie. Controverse istorice, aprise polemici politice, informatii din cele mai variate domenii sunt numai o parte din contributia, as indrazni sa spun, majora la o cultura electronica in care viteza de reactie e esentiala. Asimilarea unui chat cu o cafenea de tip Capsa din perioada interbelica tine doar de calitatea participantilor. Locurile din Internet unde se pot purta discutii elevate sunt proportional egale cu viata unui mare oras. Cine nu suporta atmosfera de birt se va retrage mult mai usor si va invata sa aleaga.

Intr-adevar este descumpanitor pentru un nou venit, mai ales dintr-o cultura traditionalista, sa descopere un anume fel de violenta a celor ce au vazut perindindu-se o multime de indivizi, ce incep cu o ramura de maslin si termina cu o bita. Marea arta consta in a descoperi oameni ce pot aduce cu sine o reala dorinta de comunicare. Negarea existentei unei posibile comunicari este de fapt un fel de a nega dorinta omului de a fi cit mai putin legat de timp. Nu cred ca majoritatea celor care s-au obisnuit cu Internetul sa mai fie dependenti de calculator mai mult decit ar fi devenit altii dependenti de televizor sau de romane submediocre. Este o falsa problema cultura traditionala versus cultura electronica si de fapt cred ca problema sta in neacomodarea cu o viteza care, nu-i asa, ne-ar lipsi dintr-o data de aer.

Dan Iancu
Bucuresti, 1998, 15-martie

 

inapoi

acasa

mai departe