'napoi Cuprins mai departe
inapoi acasa mai departe
Si s-a numit Well (III)

Emanuela Grama

Primul cadru care trebuia construit in jurul ideii care prindea viata era cel nominal: putea fi Web, putea fi Weel….suna bine si Weal, dar nu avea nici o semnificatie. Dintre toate posibilitatile insirate pe hirtie, au ramas doar citeva. Una dintre ele era Well. Brand i-a gasit si corespondentul : Whole Earth ‘Lectronic Link! Si se pare ca apostroful i-a purtat noroc!

O nota aparte a inspirat-o normelor in formare pentru aceasta noua comunitate virtuala, principiul YOYOW – You Own Your Own Words! – Esti proprietarul propiilor tale cuvinte! Asumarea responsabilitatii mesajelor postate a devenit principala regula informala a well-ului, conferindu-i acestuia deschiderea si atingerea unui standard etic cu greu gasit in alte forme comunitare.

"Esti proprietarul propriilor tale cuvinte. Acest fapt presupune ca esti responsabil pentru cuvintele care le postezi in cadrul Well-ului si ca reproducerea acestora fara permisiunea ta prealabila in orice mediu exterior conferintelor din cadrul Well te poate determina sa-ti revendici drepturile tale de autor."

De fapt, cadrul formal a venit ca un complementar atasat normelor informale construite ca standarde de comunicare si relationare intre viitorii membri. PicoSpan-ul a fost inima tehnica a Well-ului. Construit de un student al Universitatii din Michigan,

Marcus Watts, softul se baza pe structura liniara –"clothesline model"- a sistemului de conferinte prin intermediul computerului. Alegind un subiect (topic) intr-o conferinta, oricind se putea interveni in discutie datorita textelor care se aliniau unele sub altele pe ecranul monitorului, iar daca doreai o deviere a discutiei spre alt subiect, nu trebuia decit sa-l deschizi!

'napoi

Cuprins

mai departe

inapoi

acasa

mai departe