inapoi acasa mai departe

Copyright si E-mail

Mai acum ceva timp pe o lista de discutii s-a pus problema ca moderatorul listei isi umple o revista cu productii din acel forum. Inutil sa precizam ca acesta avusese inspiratia sa ceara acordul autorului publicat. Dar asta nu se intimpla peste tot.

Foarte multi participanti la traficul de pe Internet ignora cu buna stiinta sau nici macar nu banuie cit de restrictive sunt legile privitoare la copyright in aceasta Lume Noua.

Sistemul de copyright () s-a dezvoltat ca o necesitate de a promova avansul tehnologic si artistic. In principiu se recunoaste acest drept autorilor pentru un timp limitat. Dar nu ne vom ocupa aici decit de aspectele legate de Internet.

Nu tuturor le este evident ca autorul mesajului transmis prin e-mail detine automat, fara a fi nevoie de mentiune, drept de copyright si nimeni nu este indreptatit sa se foloseasca de intreg sau de parti. Inclusiv mesajele aparute pe liste de discutii sau grupuri de stiri nu pot fi nici macar citate in alte forumuri fara aprobarea autorului sau autorilor.

Deci citarea, partiala sau totala, nu e numai o simpla incalcare a codului de netiquette ci si o ilegalitate din punctul de vedere al copyright-ului.

Cato Cenzorul

Index Netologia

Cuprins

mai departe

inapoi

acasa

mai departe