inapoi acasa mai departe

 

D-aia-i greu sa te apuci asa, tam-nesam, sa iesi din calculator ca sa le vorbesti altora despre ce faci tu noptile în timp ce prietenei i-ai spus ca te-a pus mama sa faci o vizita nasilor, nasilor ca esti cu prietena, profului ca strângi bibliografie, fratelui mai mic ca nu-l lasi, ca iar strica mouse-ul si, în sfârsit mamei ca înveti, sa spui deci asa, pe sleau, care e bug-ul lui Civilization II (da, este si un bug, încercati numai sa depasiti 255 de avansuri tehnologice) sau cum îl pacalesti pe Transport Tycoon sau mai ce?

Ca de Ultima, daca ne pornim pe vorbe terminam numai bine în vreo sase luni asa, taman dupa sesiune. Ca sa nu mai spun ca-n timpul asta gasesti coada la locul lasat cald fiindca ala mic iar a intrat în Quake, mama bombane ca-si vrea reteta de Margarita de la Wired si tata zburda-n ture, ca tare-ar mai vrea si el acolo o runda de Pinball si nimeni n-are mila.

Da' suna iara pisalogul de Marinescu sa-mi zica de Fallout, m-a înnebunit baiatul asta. Cine poa' sa tinteasca tinând receptorul c-un umar? Asa ca plec si eu cu mare suparare la drum de seara s-ascult parascoveniile astuia de se lauda ca nu doarme de cinci nopti si ca e a patra oara ca-l joaca, si mai cu seama sa-l vaz cu proprii ochi.

- Si ai o harta zdravana, imi mormaie el aplecat pe tastatura,si orase complexe (a, nu chiar ca-n Ultima, da' orisicât). Sa vezi Los Angeles în ruina…

Ca sa nu mai vorbim ca personajul poate fi îmbracat diferit, poarta arma cu bataie lunga sau scurta, de precizie sau care lovesc mai multi… Te ataca o sumedenie de tipuri de adversari si majoritatea au caracteristici speciale pe care nu le afli decât stând de vorba cu diversi care au scapat din ghiarele lor. Iar daca ai gusturi mai sangeroase, n-ai decit sa-ti iei calitatea "bloody mess" si sa te tot tii.

Monstrii sunt deosebit de inteligent gânditi: sunt capabili sa plece sa-si caute arme sau munitie singuri si care nu mi-a fost mirarea când unul s-a dus în timpul luptei pe un coridor unde cu mânuta mea depozitasem niste grenade si în loc sa fuga cum s-a mai întâmplat cu alti dusmani la capatul puterilor, asta s-a întors si mi-a dat cu propria grenada în cap.

Dau sa zic c-as vrea si eu sa vad a n-spea minune a lumii daca tot aflu pe nerasuflate ca e - la capitolul de role playing - jocul anului '97, da-mi taie urgent cheful: auzi, dom'le, salvari de peste 40 MB, vrea cel putin 100 MB liberi pe hard (în afara lui însusi) ca sa ruleze altfel iese la lansare fara preaviz, buseste o salvare din 10, ca sa nu mai spun ca - daca tot ai placerea de la Ultima neâncercata - sa faci gasca cu alte personaje, ba, chiar si un câine, echipa aia enorma de programatori, de-o ruleaza baietii o juma' de ora pe ecran la credits, n-a fost în stare sa-si manipuleze nefericita aia de variabila a personajelor auxiliare de te trezesti într-o avalansa de buguri de nu mai stii pe unde sa scoti camasa.

Cea mai dura poanta ramanand aia cu lupta contra unui nefericit de mutant: tragi si astepti sa se termine turul; cainele tau pleaca la atac, musca si rateaza, urmeaza sa se miste mutantul, cand, stupoare, din acelasi colt pleaca un al doilea caine de-al tau care musca, nimereste si... al treilea caine de-al tau care musca de 0 puncte, si al patrulea, si al cincilea, ma rog, caini de cat calculator ai. Deh, cateodata face sa vezi programul damblagit numai de haz, doar ca pe urma trebuie sa mergi sase salvari in urma sa recuperezi ceva.

Si daca descopciatul intrigilor incurcate de prin diferite orase te face fericit, in schimb trebuie gasit exact ce si-au pus autorii-n cap, altfel omori monstrul, te duci sa-ti iei rasplata, iar victima-ti raspunde "evaziv" ca stai sa vezi, daca mai apare si alt monstru, sa mai treaca niste zile, sa ne convingem.... da' poate trece si un an ca alt raspuns tot n-o sa capeti fara sa stai de vorba cu cel care trebuie de pe acolo.

- Stii ceva, Marinescule? Mai bine vin sa "invatam" impreuna... Ca tot a scapat iar tata in Solitaire...

inapoi acasa mai departe